Centrum bij leven en afscheid

Bij afscheid...

Saldersbron is één van de drie uitvaartcentra van Bob Noten Uitvaartbegeleiding en biedt ruimte aan drie 24-uurs rouwkamers die in de dagen voor het afscheid continu toegankelijk zijn voor nabestaanden. Deze ruimtes zijn afgeschermd van elkaar en bieden dus alle privacy. Desgewenst kan men in de gezamenlijke ruimte de gedachten verzetten en genieten van een vers kopje koffie of thee. 

De voormalige raads- annex trouwzaal op de eerste etage is geschikt gemaakt voor afscheidsdiensten passend binnen de huidige maatregelen. Deze zaal is zowel per trap als per lift bereikbaar. Het hele gebouw is bovendien goed toegankelijk voor mindervaliden.

Voor kleinere diensten kan de grote zaal middels mobiele wanden verkleind worden. De cateringmogelijkheden zijn eindeloos en hiervoor werken wij samen met enkele externe aanbieders, maar uw eigen cateraar en/of invulling is uiteraard welkom. Zo kunt u tijdens of na de dienst in een ongedwongen setting nog volop napraten onder het genot van bijvoorbeeld koffie/thee met vlaai of broodjes met soep of een andere invulling naar wens.

Saldersbron ligt midden in het centrum van Grubbenvorst en er is voldoende gratis parkeerruimte in de directe omgeving.

Omdat Saldersbron als voormalig gemeentehuis een gebouw met een ziel is, willen we die ziel graag behouden. Vandaar dat we ervoor gekozen hebben om passende namen aan onze ruimtes te geven. 

Klik in onderstaande plattegronden op een ruimte voor foto’s en aanvullende informatie.

1: Ut Vullinghspleintje
Hendrik Jacob H. Vullinghs (1883-1944) was de zoon van een Sevenumse bierbrouwer. Hij stond bekend als een verdraagzaam mens en had een brede culturele belangstelling voor onder andere kerkmuziek. Ten tijde van WO II was hij pastoor in Grubbenvorst. Hij werd de leider van het verzet tegen de Duitse bezetter en hielp Franse krijgsgevangenen, Joodse onderduikers en neergestorte geallieerde piloten. In 1944 werd hij opgepakt en via kamp Vught kwam hij in kamp Bergen-Belsen terecht waar hij in april 1945 overleed aan de gevolgen van dysenterie. Leven en afscheid waren hem dus niet vreemd: een mooi eerbetoon (dus) om de entree van Saldersbron naar hem te vernoemen. 

Bekijk ‘Ut Vullinghspleintje’ hier

2: Afdeling burgerzaken
Als herinnering aan het voormalige gemeentehuis van Grubbenvorst en Lottum hebben hier – aan het nog steeds aanwezige loket – vele inwoners hun “burgerzaken” geregeld. Van aangifte van geboorte, afhalen rijbewijs en trouwaktes tot aangifte van overlijden. Vrijwel elke inwoner heeft al meerdere malen op deze plaats gestaan in voor- of tegenspoed. Vandaar dat wij deze naam én ruimte zeer toepasselijk vonden om in ere te houden en hier ons “kantoor” hebben ingericht om de dagelijkse gang van zaken omtrent leven en afscheid te regelen.

Bekijk ‘afdeling burgerzaken’ hier

3: Slottermolen
De molen behoorde tot het Kasteel Grubbenvorst* (het latere Gebroken Slot). De eerste molen dateert vermoedelijk uit het begin van de 14e eeuw.

In 1849 liet de toenmalige eigenaar (Antoon Receveur) de in zeer slechte staat verkerende molen afbreken en herbouwen. Een gevelsteen boven de ingang met het jaartal 1849 en zijn initialen herinneren nog aan dit feit. In de volksmond wordt dit pand ook wel “de watermeule” genoemd. De watermolen en het omringende landgoed is thans privébezit en gedeeltelijk als golfterrein in gebruik.

*Gelegen aan een grebbe (holle weg) en een vorst (bos) lag op een heuvel dit kasteel uit 1300 dat naamgever is voor Grubbenvorst. Uit tekeningen blijkt het een enorm kasteel te zijn geweest maar werd in 1511 en 1586 onherstelbaar verwoest. Sindsdien werd gesproken van Het Gebroken Slot. Nadat Duitse soldaten in 1944 hun stellingen op de burchtheuvel moesten verlaten, hebben ze deze opgeblazen waardoor belangrijke restanten van deze ruïne helaas voorgoed verdwenen.

Bekijk ‘Slottermolen’ hier

4: De Borggraaf
De exacte datering van dit Lottums kasteel is niet duidelijk, mede doordat in WO II het huisarchief vernietigd is terwijl het kasteel toen amper schade heeft geleden. Wel is bekend dat in 1501 Pieter van Merwijck (de derde zoon van toenmalig eigenaar Zeger van Merwijck en zijn vrouw Agnes van Broekhuizen) het huis erfde nadat zijn moeder overleed. Op muurankers staat het jaartal 1555 die verwijzen naar het jaar waarin Pieter van Merwijck de oostvleugel aanbouwde. In de eeuwen daarna is er qua uiterlijk weinig meer aangepast. Het gehele complex is omringd door een gracht en bestaat uit een 18e-eeuws poortgebouw met twee vleugels in een U-vorm. Daarbinnen bevindt zich een binnenplaats waaraan het hoofdgebouw grenst. Het complex werd tijdens de Rozenfeesten van een uitbundige rozenpracht voorzien en opengesteld voor publiek.

Bekijk ‘de Borggraaf’ hier

5: Kaldenbroek
In een oude leenakte van de Hertog van Gelre uit 1394 werd Kaldenbroek al vermeld. In de loop der eeuwen is het huis vele malen verbouwd. Aanvankelijk was het een boerderij met schuren en stallen en een hoofdgebouw, alles omgeven door grachten. Restanten van de oude grachten zijn nog steeds zichtbaar. Kasteel Kaldenbroek is gelegen in Lottum tegen de Grubbenvorster grens en is het meest noordelijk gelegen huis waar in de muren mergel is verwerkt.

Bekijk ‘Kaldenbroek’ hier

6: Servaas Huyskamer
Aan deze huiskamer (of in dit geval Huyskamer) grenzen de drie 24-uurs kamers. Hier kan men desgewenst samenkomen voor koffie en een gesprek. Voor afscheidsdiensten in een intieme setting is deze ruimte ook zeer geschikt.

Servaas Huys (*1940 – †2016): was een verbinder in hart en nieren. Hij beheerste de kwaliteit om mensen met elkaar in contact te brengen. Hij had altijd een luisterend oor en het talent om de goede zaken van ieders mening te combineren tot één geheel met als resultaat het bereiken van een gezamenlijk doel. Ondanks een eventuele tegenstrijdige mening wist Servaas toch de juiste snaar te raken zodat mensen verder konden. Met recht een middelpunt in de samenleving van Grubbenvorst. Vandaar dat wij deze ruimte, midden in Saldersbron waar gedachten en meningen samenkomen, geen toepasselijkere naam hadden kunnen geven.

Bekijk ‘Servaas Huyskamer’ hier

7: De Steegh
Deze voormalige dorpsschool voor meisjes werd in 1884 door de zusters Ursulinen aangekocht. De exacte oorsprong van De Steegh is niet bekend maar deze hoeve moet er al in 1485 hebben gestaan, getuige teruggevonden geschriften. Door de jaren heen hebben diverse eigenaren gewoond en gewerkt op De Steegh waaronder dorpsslager Wiel Joosten. Een imposante locatie die tijdens de wandelvierdaagse al meermalen in de route is opgenomen en diende als rustpunt. Deze ruimte binnen Saldersbron biedt u ook die rust en wellicht ook inspiratie en kracht op uw verdere wandeling door het leven.

Bekijk ‘de Steegh’ hier

8: Joke Stappers ruimte
Joke Stappers (*1981 – †2018), enthousiast, aanstekelijke lach, dierenliefhebster, familiemens. Joke was een dragende kracht bij Gewoën Grubbevors en zelf liefst op de achtergrond werkzaam. Juist dat tekende haar karakter. Klaarstaan voor de ander, doorgaan voor de ander en hopen dat iedereen blij is om haar heen. Kortom een verbinder tussen mensen in al hun laten en doen. Prachtmens!

Bekijk ‘de Joke Stappers ruimte’ hier

1: Pierre Paulus zaal
Pierre Paulus (*1951 – †2011): een bescheiden maar krachtige persoonlijkheid. Zijn charisma gaf mensen ruimte om te ontplooien. Op creatief en muzikaal vlak een ijzersterke verbinder. Het maakte Pierre niet uit wie je was zolang je maar op een normale manier met elkaar kon omgaan. Samen muziek maken, in welke stijl dan ook, was zijn grote passie. Pierre, een man die graag op de achtergrond stond maar daardoor een “positieve vibe” gaf aan velen. Een voorbeeld van een persoon met een eigen mening, luisterend oor en aanpakken. “Samen komen we er wel”. Samenbrengen van mensen is in deze zaal zeer goed mogelijk in alle diversiteiten van het leven. Een karaktertrek van Pierre die we hier tot uiting blijven brengen.

Bekijk ‘de Pierre Paulus zaal‘ hier

2: Lisa Hendrix zaal
Lisa Hendrix (*1991 – †2012): een levendige, lieve, mooie “spring in het veld”. Zonder te beseffen was Lisa een verbinder onder de jeugd van Grubbenvorst en daarbuiten. Een energieke meid die je inzicht durfde te geven in woord en lichaamstaal. Iedereen die haar gekend heeft, zal de glimlach van haar missen. Een betoverende smile met een geruststellende blik. Er was nog zoveel te geven en te ontvangen door en voor haar. Zo was Lisa orgaandonor en mede daardoor zijn er twee nierpatiënten geholpen die nu leven in plaats van overleven. Vandaar dat ze binnen Saldersbron een grote ruimte krijgt om deze “spring in het veld” niet verloren te laten gaan.

Bekijk ‘de Lisa Hendrix zaal’ hier

3: Sjoerd Rutten zaal
Sjoerd Rutten (*1990 – †2007): sociale, levendige en eerlijke kerel die midden in het leven stond. Hij was graag samen met vrienden, familie en anderen. Lol trappen, soms onbesuisd maar met een hart van goud. Ook graag op zichzelf en de wereld vanuit zijn ogen bekijkend. Sjoerd, een grote jongen die niet over het hoofd gezien kon worden. Daardoor een sterke schouder voor vrienden en familie. Hij verbond de mensen zonder het zelf te beseffen. Zijn vreselijke noodlot bracht Lottum en veel mensen eromheen samen. Iedereen had liever gezien dat Sjoerd nu nog verbindend en zichzelf mocht zijn. Met een mooie, kleinere maar sterke ruimte, hopen wij Sjoerd levendig te houden in de gedachten en herinnering zoals hij was en zal blijven.

Bekijk ‘de Sjoerd Rutten zaal’ hier

1: Pedjeshof
In het midden van de 18e eeuw werd deze boerderij (destijds “Op de Zoom” genaamd) in de uiterwaarden van de Maas gebouwd en vanaf 1884 bewoond door Peter Stappers (een voorvader van Bob). De familie Stappers heeft hier tot 1951 met veel plezier gewoond, waarna het is verkocht en gedeeltelijk werd verbouwd tot Galerie Pedjeshof dat hier tot begin 21e eeuw was gevestigd.

Op dit moment is in deze ruimte “Gewoën Laeze” tijdelijk gevestigd. Hier kunt u op maandag en vrijdag van 11:00 – 16:00 uur gratis boeken lenen en inruilen. De ingang is achterom via het paadje aan de Kerkstraat! Er is geen mogelijkheid om ter plekke te lezen, houdt ook hier 1,5 meter afstand van elkaar en blijf niet langer dan noodzakelijk.

Bekijk ‘Pedjeshof’ hier